Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Életünk az ételünk

 

A helyes táplálkozásnak fontos szerepe van abban, hogy egy betegség lefolyását pozitív irányban befolyásoljuk. A következő tájékoztató átfogó képet nyújt arról, hogy a szklerózis multiplexben (SM) szenvedő betegek számára melyek az ajánlott élelmiszerek.

 

Egy beteg beszámolója:

 

A szklerózis multiplex 1996-ban jelent meg az életemben. Akkoriban átestem egy gyakorlatilag egész éjszakán át tartó féloldali érzékkiesésen. A diagnózist azonban csak a második rohamom után állapították meg, amikor mellkastól felfelé nem éreztem semmit. A következő két évben még négyszer fordult elő velem hasonló eset, melyek különböző területeket érintettek. Többek között légzési nehézségeim voltak, nehezen emeltem a lábam, és kettős látásom volt. A diagnózis megállapítása után a neurológusom javaslatára glatirameracetát-injekciót kapok, amit már nyolc éve magam adom be bőr alá.

Hogy minden tőlem telhetőt megtegyek, a táplálkozásomat is átalakítottam. Mivel a szklerózis multiplex átfogó tanulmányozása során minduntalan belebotlottam az Omega-3 és -6 zsírsavakkal foglalkozó anyagokba, már lassan tíz éve próbálom kerülni a hidrogenizált állati eredetű zsírok fogyasztását.

Ha lehetséges, inkább halat fogyasztok, és hetente egy-két alkalommal elmegyünk szusit enni, ami nemcsak egészséges, hanem nagyon finom is.

Mindezek mellett reggelente egy nagy tál müzlivel indítom a napot, amihez hozzáadok egy egész banánt, joghurtot és tejet, mert a D vitamin fontosságát is hangsúlyozzák az SM-mel foglalkozó anyagok.

Az új táplálkozási szokásaimmal egyidejűleg minden nap fogyasztok magnéziumot (300mg-ot) és multivitamin készítményt.

Hét évvel ezelőtt elkezdtem futni, ami legalább olyan fontos lépés volt, mint a táplálkozásom megreformálása. Kezdetben nagyon megerőltető volt, és kételkedtem abban, hogy ez bármiféle segítséget nyújthat a betegségem leküzdésében. Egy hónap után azonban már sokkal lazábban futottam, és odáig jutottam, hogy ha egy napot ki kellett hagynom, máris frusztrált voltam. Két éve viszonylag sokat úszok, és ha az időjárás engedi, kerékpározok is a környéken. Ha lenne egy újabb rohamom, sokkal jobban elviselném a kortizont, mint korábban, és néhány idegi alapú problémát is kompenzálni tudnék, ugyanis a sok sportnak köszönhetően nagyon sokat fejlődött a testem koordinációja.

 

A betegség fellobbanása után tíz évvel viszonylag jól érzem magam, ami a glatirameracetát, a megfelelő táplálkozás, kiegyensúlyozott családi körülmények és a mozgás kombinációjának köszönhető.

 

 

 

 

 

 

 

Táplálkozási tanácsok szklerózis multiplexben szenvedő betegeknek:

 

1.      Hetente kettőnél több alkalommal ne fogyasszon húst, kerülje a kolbászt és a belsőségeket! Keménysajtokkal, és lágysajtokkal (45%-nál ala-csonyabb zsírtartalom), valamint szója- és tofukészítményekkel kiválóan helyettesíthetők.

2.      Hetente kettőnél több tojássárgáját ne egyen, helyette tojás-pótló készítmények (például kemény/üveges búzából készült darás tészta) fogyasztása javasolt. Egy túlnyomórészt lakto-vegetáriánus táplálkozás (vege-táriánus étrend tej és tejtermékek fogyasztásával) és a halfogyasztás csökkenti a gyulladásfokozók képződését.

3.      Zsírszegény tejtermékek fogyasztása nagyon fontos!

4.      Hetente legalább két alkalommal egyen halat! A hal mellett különböző növényi olajokban is megtalálható a magas értékű α-linolénsav. (az eicoszapentánsav előanyaga)

5.      Lehetőleg teljesen mondjon le az állati eredetű zsírokról, használjon helyette diétás margarint és növényi olajokat!

6.      Naponta fogyasszon teljes kiőrlésű termékeket és dióféléket is!

7.      Minden nap egyen zöldséget és gyümölcsöt!

 

 

Vitaminok és nyomelemek:

      Az A, C és E vitaminok, illetve a nyomelemek közül a réz, szelén és a cink szintén         kedvező hatásúak.A gyulladások során különböző reaktív anyagcsere-folyamatok lépnek működésbe, úgynevezett szabadgyökök keletkeznek, melyek rendkívül káros hatással vannak az agyra és a gerincvelőre.Az A, C és E vitaminok kiválóak a szabadgyökök ellen, és csökkentik a gyulladásfokozó anyagok számát. A nyomelemek közül a szelénnek, réznek és cinknek van fontos szerepe ebben a folyamatban, hiszen lényeges alkotóelemei a gyulladásgátló anyagoknak.

 

A vitaminban illetve béta-karotinban gazdag élelmiszerek:

 

Sárga, narancssárga, piros és sötétzöld gyümölcsök, saláta és zöldségfélék: például sárgabarack, őszibarack, spenót, répafélék, mangold, kapor és petrezselyem

Ajánlott napi mennyiség:

Egészséges embereknek: 2-4mg

SM-betegeknek: 15mg

 

C vitaminban gazdag élelmiszerek:

 

Paprikahüvely, brokkoli, petrezselyem, kelbimbó, gyümölcsök:  például citrusfélék, kivi, csipkebogyó, bogyós gyümölcsök

Ajánlott napi mennyiség:

Egészséges embereknek: 100mg   

SM-betegeknek aktív életmód esetén: 200mg, kevésbé aktív életmód esetén: 100mg

 

 

 

 

 

E vitaminban gazdag élelmiszerek:

 

Teljes kiőrlésű termékek, diófélék és magvak, növényi zsírok: például napraforgó-, búzacsíra- és kukoricaolaj, diétás margarin

Ajánlott napi mennyiség:

Egészséges embereknek: 12mg     

SM-betegeknek aktív életmód esetén: 200mg, kevésbé aktív életmód esetén: 100mg

                               

Rézben gazdag élelmiszerek:

 

Teljes kiőrlésű termékek, diófélék és magvak, szilva, banán, babfélék, borsófélék, fokhagyma

Ajánlott napi mennyiség:

Egészséges embereknek:

1,5mg SM-betegeknek: 1,5mg

 

Szelénben gazdag élelmiszerek:

 

Köles és zab, paradió, kókuszdió, szárnyasok, hal, vargányafélék

Ajánlott napi mennyiség:

Egészséges embereknek: 70mg              

SM-betegeknek aktív életmód esetén: 200mg, kevésbé aktív életmód esetén: 100mg

                       

Cinkben gazdag élelmiszerek:

 

Diófélék, paradió, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabona, babfélék, tejtermékek

Ajánlott napi mennyiség: 

Egészséges embereknek: 10mg     

SM-betegeknek aktív életmód esetén: 30mg, kevésbé aktív életmód esetén: 15mg

 

Ajánlott élelmiszerek:

Zsírok és olajok: leginkább repceolaj, természetes olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, búzacsíraolaj, lenolaj, növényi eredetű kenhető zsírok, olajok, amelyek nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat

Halételek: friss, sült, grillezett és párolt halételek mélyhűtött halételek kiegészítéseként

Hús- és kolbászkészítmények: sovány csirkehús bőr nélkül, pulyka-, marha- és sertésfilé, sovány sonka, kocsonya, hátszínsült

Italok: frissen facsart narancslé, ásványvíz (gyümölcslével is lehet keverni), gyümölcstea, gyógytea, koffeinmentes kávé

Tej és tejtermékek: író, tejsavó, zsírszegény tej és lefölözött tej, zsírszegény kefir és más aludttejkészítmények, sovány túró, szemcsés sajt (cottage cheese), 45%-nál nem magasabb zsírtartalmú sajtok

Tápanyagok és gabonakészítmények: Teljes kiőrlésű termékek, friss gabonából készült müzli, különösen ajánlott a zabpehely

Zöldség-gyümölcs: Friss zöldség és gyümölcs, hüvelyesek, friss, lágyszárú növények, mélyhűtött zöldségek kiegészítéseként

Édesség és rágcsálnivaló: Diófélék, mandula, napraforgómag, tökmag, száraztermések

 

 

Kevésbé ajánlott élelmiszerek

Zsírok és olajok: Vaj, zsír – állati zsírok

Halételek: Konzerv és üveges halételek, panírozott, zsírban kisütött hal

Hús- és kolbászkészítmények: Mindenféle zsíros hús, például zsíros sertés- és marhahús, bőrös csirkehús, a legtöbb kolbászféleség, szalonna, stb.

Italok: Limonádé, kávé, kóla, instant italok, bor, sör, szeszes italok

Tej és tejtermékek: Tejszínhab, minden zsírban gazdag tejtermék, 45%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok

Tápanyagok és gabonakészítmények: Fehér liszt, illetve abból készült termékek: tészták, kenyér, zsemle, kalács, sütemény

Zöldség-gyümölcs: Befőttek, és konzervgyümölcsök

Édesség és rágcsálnivaló: Fehér cukor és édesítők, csokoládé, praliné, bonbon, méz csak mértékkel, zsíros rágcsálnivalók, mint például burgonyacsipsz.

 

 Ezek a táplálkozási tanácsok hosszú távon betartva segítik a terápiát, ugyanakkor nem helyettesítik a gyógyszeres kezelést!

Táplálék-kiegészítő szereket csak úgy alkalmazzon, ha előtte konzultált orvosával.

 

 

 

Receptfüzet

 

 

Padlizsánkrém 

 

Bemutatás

Erdélyi padlizsánkrém, avagy hogyan állítsuk elő a bioboltok borsos árú termékeit :-)

 

Hozzávalók:

Vöröshagyma, paprika, paradicsom, padlizsán vagy patisszon só, bors, pirospaprika, olíva olaj 

 

Elkészítés módja:

Kerti grillsütőn megsütöm a padlizsánt/patisszont (szeletekre vágva) és a paprikát, paradicsomot, így finom füstös íze lesz. Kockára vágott hagymát olajban megpirítok, sózom, borsozom, pirospaprikával ízesítem. Hozzáteszem a megsütött zöldségeket, és felforralom. Botmixerrel összeturmixolom, és olívaolajjal higítom, ha szükség van rá.

 

 

 

 

 

Kicheri 

 

Bemutatás:

Egy klasszikus indiai étel, mely jó példa a fehérje/gabona kíváló párosítására.


Hozzávalók: 

Két csésze rizs ( a legjobb a Basmati-rizs), só, háromnegyed csésze hántolt mungóbab – „washed peeled Moong Dal” néven lehet kapni -, fél teáskanál sárgagyömbérpor (kurkuma), sok kalciumot tartalmaz, és római kömény (cumin). A római kömény az esetlegesen jelentkező felfúvódás ellen használ.

Elkészítés módja:

Feltesszük háromszor annyi vízben főni a kicherit. Ez alatt 45 percig lazítunk.Ne aludjunk el, csak pihenjünk. A kicherit úgy főzzük, mint a rizst, mialatt fő, ne keverjük meg, különben odaég. Nagyon puhára kell főnie, de ne főjön szét péppé. Mikor elkészült, tányéronkét adjunk hozzá egy evőkanál vajat vagy olvasztott vajat, esetleg zöld növényi leveleket.  Ez az étel gyógyírként hat a belekre. Annyit együnk belőle, amennyit csak bírunk. Ezután két órán belül ne igyunk semmit!

Nagyon jó hatású a szteroid- és infúziós kezelések után.

 

 

 

Ghí (Tisztított vaj)

 

Bemutatás:

A ghí telített zsírjainak jó része rövid láncú zsírsav, melyek könnyen emészthetőek. Kb. 27 százalékban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírt és csak 4-5 százalékban többszörösen telítetlent. Mivel a testünknek mind a kétfajta zsírra szüksége van, ez a kombináció közel a legideálisabb. A ghí felszívódási rátája 96 százalék, az olajok és zsírok közül a legmagasabb.

 

Hozzávalók:
1 kg vaj

 

Elkészítés módja:

Tegyük a vajat akkora edénybe, hogy háromnegyed részéig kitöltse. Közepes erősségű lángon olvasszuk fel, melegítsük forrásig, vegyük le a lángot takarékra, és tegyünk a lábas alá több hőelosztót. Nagyon kicsi tűzön kell tartani. Ha a láng túl erőssé válna, a vaj megéghet. A keletkező habot időről időre szedjük le. Amikor a ghí átlátszó lesz, aranyszínűvé válik, kristályos anyagok jelennek meg a tetején, és több hab már nem keletkezik benne, öntsük át egy finom szövésű anyagon tiszta üvegedénybe. Vigyázzunk, hogy az üledék ne keveredjen fel, és ne jusson át a másik edénybe! A ghí színe megdermedve sárga vagy sárgásfehér.

 

 

Nyers zöldségleves 

 

Hozzávalók:

50 dkg paradicsom, 1 db 20 dkg-os cukkini, 30 dkg uborka és egy kis fej hagyma.

 

Elkészítés módja:

A hozzávalókat megtisztítunk, amit szükséges, meghámozunk, majd turmixgépben pürésítünk. Kevés sót, pici fehérborsot, 5 ek. hidegen sajtolt olivaolajat és fél citrom levét összekeverünk, beletesszük a zöldségpürébe, amit finomra vágott bazsalikommal és 1-2 db, kis kockákra aprított zöldpaprikával gazdagítunk. Fokozza a vitalitást.

                                                                               

 

Zabpehely lepény 

 

Hozzávalók:

Zabpehely, víz, hidegen sajtolt olaj, édesnemes pirospaprika, magvak vegyesen - szezám, napraforgó, len, magozott oliva bogyó, só, ízlés szerint inaktív sörélesztőpor

 

Elkészítés módja:

Palacsintasütőben nagy lángon a zabpelyhet megpirítom, majd vízzel felöntöm, hogy kása sűrűségű legyen; sózom, olivabogyóval megszórom  ekkor a masszát egyenletesen elterítem és innentől fogva (immár kis lángon) nem keverem. Ekkor megszórom a magvakkal és készre sütöm. Az egész lepény eggyé válik. Tányérra csúsztatom meglocsolom hidegen sajtolt olajjal, édesnemes paprikával, inaktív sörélesztő porral.

Salátával kínálom!

 

 

 

 

Zabpehelyfasírt 

 

Hozzávalók:

 

25 dkg zabpehely leforrázva, 2 ek. búzadara, 2 ek. napraforgómag, 1-1 kk. borsika, őrölt koriander, gyömbérpor, 1 csipet szerecsendió vagy 1 teáskanál curry, 1 tk. só, 1 kk. pirospaprika, 1 reszelt sárgarépa, 1 csokor apróra vágott petrezselyemlevél, szezámmaggal kevert zsemlemorzsa, olaj a sütéshez 

 

Elkészítés módja:

Az egészet jól összedolgozzuk. Pihentetjük egy fél órát. Kis pogácsákat formázunk, és szezámmaggal kevert zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Óvatosan forgatjuk 2 eszközzel, sütőlapáttal. Ne takarjuk le sütés közben! Minden adag után öntsük ki az olajat!

 

 

Kecsketúrós-olívás pogácsa 

 

Az alábbi pogácsát készíthetjük sima tehéntúróval is.

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg túró, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 1 dl tej, annyi tejföl vagy kefír, amennyi a lágy, de gyúrható tészta állagához szükséges (kb. 2 dl), só, 2 maréknyi olajbogyó, kevés friss kakukkfű és szurokfű (oregano), egy tojás a kenéshez.

Elkészítés módja:

Az élesztőt elkeverem a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitálom, sóval elkeverem. Mélyedést csinálok a közepébe, amibe beleöntöm az élsztős tejet, az olvasztott vajat, a tejfölt vagy kefírt. Kidolgozom a tésztát, és mikor már elválik a kezemtől és fényes, hagyom kelni fél óráig. Közben elkészítem a túrót: sózom, kevés tejfölt adok hozzá, a frissen vágott fűszereket, valamint a karikákra vágott olajbogyókat.A fél óra elteltével kinyújtom a tésztát lisztezett deszkán, megkenem a túróval (keveset hagyok belőle), mad hajtogatom: bal oldalán annyit hajtok be, amekkora a jobb oldalon marad, mert azt is ráhajtom a már dupla tésztára. Kapok egy hosszúkás tésztát, amit a fentiek szerint szintén meghajtogatok úgy, hogy a jobb oldal harmadáig megkenem a túróval és behajtom, majd a tetejét is megkenem túróval, és ismét behajtom. Hagyom pihenni fél óráig, aztán újra kinyújtom jó vékonyra, és újra hajtogatom. Újabb fél óra pihenés után ismét kinyújtom, kb. egy centi vastagra, a tetejét megkenem felverrt tojással, és késsel bekockázom. Kiszaggatom, és kivajazott tepsiben, forró sütőben megsütöm.

 

 

 

 

 

Szezámos-paprikás kenyérke

 

Hozzávalók:

 

10 dkg finom liszt, 20 dkg graham liszt, 2 ek. búzakorpa, másfél dl olaj, 2 ek. Méz, fél ek. szódabikarbóna, pici só, fél ek. pirospaprika, 2 ek. szezámmag, és annyi víz, hogy gyúrható tészta legyen belőle (kb. 2-3 dl)

 

Elkészítése:

Előbb a száraz összetevőket összegyúrom, majd hozzáadom az olajat, mézet és vizet is. Simára gyúrom. Aztán őzgerinc formába teszem, a tetejét megszórom szezámmaggal, és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül.

Önmagában, friss zöldségekkel remek vacsora.

 

 

 

 

Sülthal darabok citrommártással

 

Hozzávalók:

Tengeri halfilé darabok, egy kis fej hagyma, öt dekagramm mandula nagyobb darabokra vágva, 2 dl. húsleves, szójamártás, egy evőkanál méz, 1 citrom leve, bazsalikom, egy kanál burgonyakeményítő.

 

Elkészítése:

A haldarabokat egyforma nagyságúra vágom, sózom, meghintem, tárkonnyal, és kínai ötfűszer keverékkel ízesítem. Két három órát állni hagyom.

A wokban olajat forrósítok, egy kis fej hagymát negyed percig sütök, majd beledobom a mandulát és a haldarabokat. Meglocsolom szójamártással. Amikor a hal megsült, szűrőkanállal kiszedem, a serpenyőbe kevés húslevest öntök, mézzel és citromlével ízesítem. Ezután beforralom, majd egy pohár hideg vízben elkeverem a keményítőt, hozzáadom, és még egyszer felforralom.

Egy csipet kurkumától szép citromsárga színű!

 

 

 

 

 

 

Nyers zöldségkolbászkák medvehagymás káposztaágyon

 

Hozzávalók :

1-2 szál sárgarépa, 3-4 rózsa karfiol, maréknyi csíráztatott búza, 1-2 evőkanál napraforgó- és lenmag, fél maréknyi dióbél, fűszerek (Vegamix, só, pirospaprika, őrölt kömény és koriander), maréknyi medvehagyma (levélhagyma), kis fél fej fehérkáposzta, citrom, olívaolaj.

 

Elkészítés módja:

Elővesszük a nyugdíjazott húsdarálónkat, és a lenmag kivételével (amit ugyebár alaposan megőrölünk az omega-3 zsírsav kedvéért) szépen ledaráljuk rajta az összes hozzávalót. Nem kell megijedni, a répa kicsit makacskodni fog, de végül megadja magát. A masszát összedolgozzuk az őrölt lenmaggal és a fűszerekkel, majd ízlés szerint ujjnyi kolbászokat, gombócokat, pogácsákat stb. formázunk belőle (a képen láthatók leginkább szivarka formájúra sikeredtek). A medvehagymát levelestül, gyökerestül felaprítjuk, a káposztát legyaluljuk, az olajjal, citromlével és –héjjal öntetet készítünk, az egészet tálra halmozzuk, és megkoronázzuk a kolbászokkal. Ehetünk hozzá bármilyen teljes kiőrlésű, magos, rozsos, kukoricás stb. kenyeret, pékárut, pirítóst, esetleg nyers karalábé-tallérokat, de anélkül is finom (bár nagyon tömény). Nagyon kiadós, a fenti mennyiség kb. két főnek elég. Íze nem is olyan meglepően magyaros, struktúrája pedig jobb, mint a gabonakolbászé. A tatárbifszteket simán kiüti a nyeregből. Alapos keverés után a salátát érleld egy órát hűvös helyen és apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálald.  Az utolsó mondat nem kell!

 

 

 

 

 

Zöldséges vegán rizottó

 

Hozzávalók:

2 dl barnarizs/basmati rizs/jázmin rizs stb

2 dl zöldborsó

1-2 szem paradicsom

0,5 mk kakukkfű/rozmaring

0,5 mk oregánó

0,5 mk bazsalikom

1 ek hidegen sajtolt olaj

 

Elkészítés módja

1-2x mennyiségű vízben feltesszük a rizst főni, amikor már majdnem kész a rizs tetejére rászórjuk a morzsolt fűszereket, majd elterítjük egyenletesen a zöldborsót. Fedő alatt pároljuk még 5 percig, majd a tetejére halmozzuk az apróra vágott paradicsomot is. Még pároljuk néhány percig. Ha kész, összekeverjük a rizottónkat és megöntözzük hidegen sajtolt olajjal.

 

 

Ghí (Tisztított vaj)

 

Bemutatás:

A ghí telített zsírjainak jó része rövid láncú zsírsav, melyek könnyen emészthetõek. Kb. 27 százalékban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírt és csak 4-5 százalékban többszörösen telítetlent. Mivel a testünknek mind a kétfajta zsírra szüksége van, ez a kombináció közel a legideálisabb. A ghí felszívódási rátája 96 százalék, az olajok és zsírok közül a legmagasabb.

 

Hozzávalók:
1 kg vaj

 

Elkészítés módja:

Tegyük a vajat akkora edénybe, hogy háromnegyed részéig kitöltse. Közepes erősségű lángon olvasszuk fel, melegítsük forrásig, vegyük le a lángot takarékra, és tegyünk a lábas alá több hőelosztót. Nagyon kicsi tűzön kell tartani. Ha a láng túl erőssé válna, a vaj megégne. A keletkező habot időről időre szedjük le. Amikor a ghí átlátszó lesz, aranyszínűvé válik, kristályos anyagok jelennek meg a tetején, és több hab már nem keletkezik benne, öntsük át egy finom szövésű anyagon tiszta üvegedénybe. Vigyázzunk, hogy az üledék ne keveredjen fel, és ne jusson át a másik edénybe! A ghí színe megdermedve sárga vagy sárgásfehér.

 

 

Waldorf saláta 

 

Hozzávalók:

3-4 személyre: 50 dkg alma 30 dkg zeller 5 dkg dióbél 1/2 citrom 2 dl joghurt 1 evőkanál majonéz, zellerlevél, köménymag, őrölt bors 

 

Elkészítés módja :

A megtisztított almát és zellert gyaluld vékony csíkokra, keverd össze és hintsd meg néhány csepp citromlével. A joghurtot keverd össze a majonézzel, az apróra vágott dióval, fűszerezd köménnyel, borssal és ezt az öntetet add a zöldséghez. Alapos keverés után a salátát érleld egy órát hűvös helyen és apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálald. Alapos keverés után a salátát érleld egy órát hűvös helyen és apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálald.

 

 

Édes tönköly kása 

 

Hozzávalók

2 dl tönköly búza, beáztatva egy éjszakára, 1-2 mk. őrőlt kardamon, 3 púpos ek. őrőlt mák, 5 dkg kókusz reszelék (meg is lehet pirítani - így még különlegesebb) ,1-2 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj, 1-2 ek. méz, némi aszalvány pl. mazsola

 

Elkészítés módja

A beáztatott tönkölybúzát kb. 1,5 x vízben puhára főzőm. Akkor jó, ha elfőtte, felitta a levét és a búzaszemek egy kicsit "kinyílnak". Levéve a tűzről ízesítem a kardamonnal, kókusz reszelékkel, mákkal, hidegen sajtolt napraforgó olajjal, végül a mézzel.

 

 

 

 

Répatorta

 

Hozzávalók

15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg barnarizsliszt 20 dkg finomra reszelt répa, 5 dkg datolya, 12 dkg mazsola, 30 dkg méz, 2 ek. szójatejföl vagy szójajoghurt, 1 kk. szerecsendió, 2 kk. szódabikarbóna (fél citrom levével felhabosítva), 12 dkg bio növényi margarin 

Elkészítés módja

Mézet, répát, datolyát, mazsolát, szerecsendiót és margarint, a fenti mennyiségek szerint, 1,5 dl vízzel összekeverünk egy lábasban, és lassú tűzön felforraljuk. Öt percig hagyjuk rotyogni, majd levesszük a tűzről és lehűtjük. Belekeverjük a liszteket, a szójajoghurtot és a szódabikarbónát. Tortaformába öntve előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 60 percig sütjük. Rácsra borítva kihűtjük, és vékonyra szeletelve tálaljuk. Megjegyzés: szójajoghurt híján kb. 1 ek. őrölt lenmag és 2 ek. víz keverékét tettem bele (ami inkább tojáspótló, és egy kis idő után ahhoz hasonló állagú lehet), de így is jó lett. A 60 perc talán kicsit sok, de tényleg viszonylag lassan sül. 

 

 

Kiránduló-sütemény avagy fügés mazsolás süti

 

Bemutatás:

Egy gyors, de mégis finom és tápanyagokban gazdag sütemény, ami a fáradt túrázó( vagy bárki) jutalma lehet.

Hozzávalók

30 dkg durumliszt vagy tönkölyliszt fél csomag füge(100 gramm) fél csomag mazsola (kb. 125 gramm) ízlés szerint fahéj egy csipet szerecsendió egy csipet só 1 ek. citromlé 2 tk. szódabikarbóna 1-2 ek. olívaolaj annyi víz, hogy lágy de nyújtható tésztát kapjunk a süti tetejére napraforgómag .

Elkészítés módja:

Az aszalványokat pár órára (legjobb éjszakára) annyi vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi őket. A liszthez hozzáadjuk a beáztatott aszalványokat a vízzel együtt ami rajtuk maradt. Ehhez hozzáadjuk az olajat, a citromlében elkevert szódabikarbónát, a fahéjat, szerecsendiót és a sót. Előmelegített sütőben alacsony hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük. 

Tápérték info:

Én nyitott sütőajtónál sütöttem ezt a sütit, (szinte csak szárítottam extra alacsony főfokon), így a gabonában lévő összes vitamin megmaradt.

Nyers répa-halava

 

Hozzávalók:

 2 csésze pürésített sárgarépa, 1 marék áztatott és apróra tört mandula,

1 marék áztatott mazsola, 4 db áztatott füge apróra vágva,

2 ek. őrölt szezám, késhegynyi kardamom

 

 Elkészítés módja:

A hozzávalókat a mazsola vagy a füge áztatóvizével össze kell keverni.

 

Élő szendvics

A következő szendvics hőkezelés nélkül készül, így minden vitamin és ásványi anyag, valamint az enzimek is érintetlenül, sértetlenül megmaradnak.

Hozzávalók

A kenyérhez:

2 csésze sárgarépapép (ami a centrifugázás után kimaradt), 1 csésze őrölt lenmag, ½ csésze őrölt szezámmag, 1 evőkanál mazsola (nekem nagy mazsim volt, és én apró darabokra vágtam), 1 fej lilahagyma apróra vágva, 1 kanál őrölt kömény, tiszta víz.

A pástétomhoz:

1,5 csésze őrölt napraforgó mag, 1 kisebb fej lilahagyma apróra vágva, 1 kis csokor petrezselyem,1 evőkanál sörélesztő pehely, 1 kiskanál pirospaprika, pici őrölt bors (aki szereti),1 evőkanál szójaszósz (vagy só, ízlés szerint), pár csepp citrom, tiszta víz.

A töltelékhez:

Bármilyen zöldség, paprika, uborka, csírák, tetszés szerint

Elkészítés módja

A kenyérhez a hozzávalókat összekeverjük egy tálban, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy tészta állagú legyen. Egy nagy tepsiben szétterítjük, és a sütő legalacsonyabb fokozatán fél napig szárítjuk. Célszerű sütőpapírra tenni, és félidőben megfordítani, a papírt lehúzni róla. Akkor jó, ha a külseje kicsit már száraz, de belül még puha, és hajlítható, nem törik.

A pástétomhoz összekeverjük a hozzávalókat. Annyi vizet teszünk hozzá, hogy kenhető legyen. A citromlével ízesítjük.

A tepsiből kivesszük a kenyeret, négyfelé vágjuk. Megkenjük a pástétommal, és az egyik felére ráhelyezzük a zöldségeket, a másik felét pedig ráhajtjuk, tányérra tesszük.

 

 

 

 

 

Kefír

 

Felforralunk 1 liter házitejet, lehűtjük szobahőmérsékletre, majd 2dl kefírt belekeverünk. 24 órát állni hagyjuk (szobahőmérsékleten. Hűtőben 1-2 napig tárolva a tetejéről leszedhető az élesztőgomba. (Hűtőben 1 hónapig is eláll). Fontos, hogy ne fém edényben tároljuk.

 

Alma-naranccs-citrom ivólé

 

Hozzávalók:

 

0,4 kg alma kipréselt leve

0,2 kg narancs leve

0,1 kg citrom leve

Méz

1,5 liter víz

 

Növényi tejreceptek

 

Hozzávalók:

 

Lásd az alábbi egyszerű recepteket:

Elkészítés módja:

 

RIZSTEJ: 10dkg barnarizs, 5 dl víz a főzéshez, só, 1,2 liter víz a turmixoláshoz, 8 dkg méz, 2 dkg kókuszreszelék. A rizst megfőzzük szárazra, majd elturmixoljuk a többi hozzávalóval, szűrjük.

DIÓTEJ: 10 dkg dió, 1 liter víz, 2 ek. méz. Csak turmixoljuk, nem főzzük.

KÓKUSZTEJ: 10 dkg kókuszreszelék, 1 liter víz, 1 banán, só, méz.

A  kókuszt 10 percig főzzük a vízzel, majd a banánnal összeturmixoljuk, és szűrjük.