Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A botox enyhíti a szklerózis multiplexben szenvedő betegek remegését

2012.07.06

A botox enyhíti a szklerózis multiplexben szenvedő betegek remegését

A leginkább a ránc elleni kezelésből ismert gyógyszer, a botox, egy új kutatás eredményei szerint a szklerózis multiplexben szenvedő betegek végtagremegését is csillapíthatja

A ránckezeléshez használt A-típusú botulotoxin mennyiségének többszörösét igénylő terápia meglehetősen költséges, és az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal még nem is engedélyezte. A szklerózis multiplexben szenvedő betegek ennek ellenére az Egyesült Államokban törvényesen hozzáférhetnek a kezeléshez.

A Neurology július 3-i számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Anneke van der Walt, az ausztrál Royal Melbourne kórház kutatója elmondta, hogy a betegek többsége jól tolerálja az injekciókat, és szívesen folytatják a kezelést, amint megtapasztalják az előnyeit. A betegségre jellemző remegés az egyik vagy mindkét kart, illetve ritkábban a lábszárat érintheti. Az orvosok különféle gyógyszerekkel próbálkoznak a remegés enyhítésére, ezek azonban van der Walt szerint ritkán hatékonyak. Időnként az agyba ültetett elektródákkal kísérlik meg csillapítani a remegést, ennek előnyei azonban többnyire csak rövidtávra szólnak.

 

A legújabb kísérletben a kutatók 23 olyan szklerózis multiplexes betegnek adtak véletlenszerűen vagy botoxkezelést, vagy placebót, akiknek a karja remegett. Tizenkét hét múlva felcserélték az injekciót, így végül mindegyik kar részesült botox és placebo kezelésben egyaránt.

A kutatók a vizsgálati idő előtt és után is ellenőrizték a remegés súlyosságát, és a különböző motoros készségeket. Az eredmények szerint a botox injekció után a betegek remegése, valamint rajzolási és íráskészségük jelentős mértékben javult. A kutatók nem tudják pontosan, hogyan csillapítja a gyógyszer a remegést, de van der Walt úgy véli, valószínűleg az izmok, az idegek és az agy kölcsönhatásának módját változtathatja meg.

A kísérletben a betegek 83 nemzetközi egységnyi botoxot kaptak, ami négyszerese a ránc elleni kezelésben használt mennyiségnek, de nem éri el a migrén elleni terápiában alkalmazott mennyiséget. Az injekciókat évente 2-4 alkalommal kell beadni, melynek költsége Ausztráliában körülbelül 500-1000 dollár.