Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A só árthat a szklerózis multiplexben szenvedőknek

2014.08.29

[Életmód] 2014.08.29.

A túl sok sóbevitel ronthatja a szklerózis multiplex-ben szenvedő betegek tüneteit. Az idegrendszeri betegség gyengeséggel, látászavarral, egyensúlyproblémákkal, zsibbadással, memória és gondolkodásbeli tünetekkel járhat - írja a Health Day.

A vizsgálat keretében a résztvevő 70 páciensnél megmérték a só bevitelének mennyiségét, valamint a vér és a vizelet kreatinin és D-vitamin szintjét. Az előbbi mutatja a szervezetben lévő gyulladás mértékét, az utóbbi alacsony szintjét pedig már korábban összefüggésbe hozták a szklerózis multiplex-el. 

A nátrium napi bevitelének mennyisége alapján a résztvevőket három csoportra osztották: 2 gramm, 2-4,8 gramm, több mint 4,8 gramm. A szívbetegségek megelőzésére szolgáló egészségügyi iránymutatások jelenleg maximum napi 1,5-2,4 grammnyi só bevitelét ajánlják. 

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik naponta több mint 4,8 gramm sót fogyasztottak, négyszer többször és nagyobb mértékben szenvedtek a betegség tüneteitől mint azok, akik ennél kevesebbet vittek be szervezetükbe. 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.