Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szem az agy tükre

2012.11.06

szem.jpg

Egy kifinomult képalkotó berendezés segítségével egy nap előre jelezhető lesz majd a sclerosis multiplex (SM) progressziója

A sclerosis multiplex autoimmun betegség, amely az agyból, gerincvelőből és az agyidegekből álló központi idegrendszert támadja meg.

A tünetek az enyhétől (végtagzsibbadás), a súlyosig (bénulás, vakság) terjedhetnek.

A betegség egyelőre nem gyógyítható, csak a gyulladásos tüneteket, a rohamokat lehet enyhíteni, kevésbé sikeres a bénulás kezelése, illetve a folyamat visszafordítása.

A retina a szem ideghártyája, itt alakulnak át a képek elektromos jelekké, és jutnak el a látóidegen át az agyba. A retina a központi idegrendszer része, olyan, mint egy ablak az agyra, azaz rengeteg információval szolgálhat az agy különféle területeiről.
A retina egyes részei a betegség különféle megjelenési formáit jelzik, és kimutatják az agy egyes részeinek károsodását, így a kezelés hatékonysága lemérhető.

Egy optikai koherencia-tomográfiának nevezett eljárással megmérik a retina külső és belső rétegének vastagságát, és ez képet adhat a központi idegrendszerben a sclerosis multiplex által okozott folyamatokról. Nem a szem állapotát méri fel tehát, hanem az agyban bekövetkezett változásokat.

Ha az eljárást jóváhagyják, viszonylag olcsó, nem invazív és könnyen megismételhető módszerrel egészülhet ki az MRI-vizsgálat.
Forrás: National Multiple Sclerosis Society
Kép: http://dorota-k.flog.pl/