Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szem jelezheti a sclerosis multiplex progresszióját

2013.01.21

A retina elvékonyodásából következtetni lehet arra, milyen gyorsan progrediál a sclerosis multiplex- állítják a Johns Hopkins MS Center kutatói. Eredményeiket a Neurology  című lapban hozták nyilvánosságra.

Robert Bermel, a közleményhez fűzött szerkesztőségi kommentár szerzője ezt írja: „A mostani vizsgálat azt jelzi, hogy a rendelői körülmények között is elvégezhető OCT vizsgálattal megítélhető retinaelvékonyodás nagyobb arányban fordul elő a sclerosis multiplex (SM) aktívabb formáiban.”

Dr. Peter Calabresi munkacsoportja 164 fős vizsgálati csoportot gyűjtött össze a Johns Hopkins MS Center betegei közül. A résztvevőknél hathavonta szemészeti vizsgálatra került sor, melynek során azt figyelték, hogy bekövetkezik-e a retina egy adott rétegének elvékonyodása. A sorozatos kontrollvizsgálatokat átlagosan 21 hónapon keresztül ismételték. A kontrollcsoportot 59 önkéntes alkotta, akiknél nem mutatkoztak az SM aktivitásának jelei.

A korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a nagy mennyiségű D-vitamin-bevitel javíthatja a látást. A már említett lap 2012 novemberi száma hozta nyilvánosságra, hogy a terhesség alatti megfelelő D-vitamin-ellátottság hozzájárulhat az SM kialakulásának megelőzéséhez.

A jelen vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy az SM relapszusai esetében a retina 42 százalékkal gyorsabban vékonyodik el, szemben a relapszust nem mutató SM-esetekkel.

Az alábbiakban kiemelünk néhány megállapítást a mostani vizsgálatból:

  • Amennyiben a gadolínium adásával végzett MR-vizsgálat kontraszthalmozó (gyulladásos) léziókat jelez, az elvékonyodás 54 százalékkal gyorsabban következik be;
  • Ha az MR-felvételeken új T2-jelgazdag léziók ábrázolódnak, az elvékonyodás 36 százalékkal gyorsabb, mint azokban az esetekben, amikor nem mutatkoznak az aktív SM említett jelei;
  • Azoknál a betegeknél, akiknél a vizsgálat ideje alatt a rokkantság súlyosbodott, az elvékonyodás 37 százalékkal volt gyorsabb, mint azoknál, ahol a rokkantság szintje stabil maradt;
  • Öt évnél rövidebb ideje fennálló betegség esetén a retina elvékonyodása 43 százalékkal gyorsabbnak bizonyult, mint azoknál, akiknek betegsége 5 évnél hosszabb ideje állt fenn.

„Tekintettel arra, hogy egyre több terápiás módszert fejlesztenek ki a betegség progressziójának lassítására, a retina elvékonyodásának vizsgálata hasznos lehet a kezelés hatásfokának leméréséhez” – emeli ki dr. Calabresi.ás

Forrás: OTSZ online

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.