Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szklerózis multiplex kezelési lehetőségei napjainkban

2014.08.05

 A szklerózis multiplex az idegrendszert érintő kórkép. A tünetek változatosak lehetnek attól függően, az idegrendszer melyik területén jelentkeznek a kóros elváltozások.


Leggyakrabban érzészavar, végtaggyengeség, részleges látásvesztés, a szem mozgatása közben fellépő fájdalom, kettőslátás, homályos látás, zsibbadás vagy fájdalom a test különböző tájain, a fej mozgatása közben bekövetkező villámcsapás-szerű fájdalom miatt kerülnek a betegek orvoshoz.

Ezen kívül végtagremegés, koordinációs zavar, beszédzavar, fáradékonyság és szédülés is előfordulhat a betegség során. A szklerózis multiplexben szenvedők érzékenyek a melegre, kis hőemelkedés már ronthatja tüneteket. 

A betegség kezdeti stádiumában az állapot hullámzó lehet, időnként javulás majd visszaesés következhet be. Másoknál a tünetek nem változnak, állandósul az állapot, vagy fokozatosan romlik az első tüneteket követően. 

Kivizsgálás

A diagnózis megállapítása a beteg részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata után több vérvizsgálatot és eszközös vizsgálatot is igényel. Az utóbbiakra azért van szükség, hogy a szklerózis multiplexet elkülönítsék más hasonló tünetekkel járó kórképektől. Ki kell zárni az idegrendszert érintő fertőzéseket. Ebben segít a gerinccsatornából nyert folyadék vizsgálata is. Az MRI (mágneses rezonancia vizsgálat) az agy, a gerincvelő és a környező szövetek szerkezetéről ad részletes képet. A vizsgálat kimutatja az idegszövet jellegzetes elváltozásait (myelin veszteség), bár ez a jelenség más kórképekben is jelen lehet (pl. SLE). Az agy elektromos működését kiváltott potenciál teszttel szokás vizsgálni. 

Terápia

A szklerózis multiplex az orvostudomány jelenlegi lehetőségei szerint teljes mértékben nem gyógyítható. A kezelés célja a tünetek csökkentése és az állapotromlás lassítása. Vannak olyan betegek, akik olyan enyhe tüneteket mutatnak, amelyek nem igényelnek orvosi beavatkozást. 

A rohamok kezelése

A kortikoszteroidok a rohamok idején alkalmazva csökkentik a gyulladást. Általában vénás infúzió formájában kapják a betegek. Mellékhatásként hangulatváltozás, görcs, súlygyarapodás és fertőzésveszély jelentkezhet. 

Plazmaferezis során a vért egy készüléken keresztül átszűrik, majd visszaengedik a tisztított folyadékot a szervezetbe. Súlyos tünetek enyhítésére használják, elsősorban olyan betegeknél, akik nem reagálnak a vénás szteroid kezelésre. 

A betegség progressziójának lassítását célzó terápiák

A béta-interferon kezelés képes csökkenteni a rohamk számát, lassítja a betegség előrehaladását, valamint a rohamok súlyosságát is mérsékli. Mellékhatásai súlyosak is lehetnek, többek között májkárosodás is előfordulhat. Ennek megelőzése céljából laboratóriumi ellenőrzésekkel követik a máj állapotát és a vérképet a kezelés ideje alatt.

A glatimer-acetát (Copaxone) képes csökkenteni a rohamok számát azáltal, hogy gátolja az immunrendszer idegszövetet károsító hatását. A gyógyszert a betegek naponta önállóan adják be maguknak bőr alá kis injekciós fecskendő segítségével. Ritkán a beadás helyén helyi reakció jelentkezhet, vagy pirulás, mellkasi fájdalom és szívdobogásérzés mellékhatásként. 

A filgolimod (Gilenya) egy tabletta formában alkalmazható gyógyszer, amely az immunsejteket a nyirokcsomókban tartja. Képes csökkenteni a rohamok számát és az ezzel járó nehézségeket. A gyógyszer rendszeres szívritmus ellenőrzés mellett szedhető, mivel mellékhatásként képes lassítani a pulzusszámot, emellett fontos a bárányhimlő elleni védettség is. Hasmenés, köhögés és fejfájás jelentkezhet a kezelés mellett. 

A natalizumab (Tysabri) az immunsejtek gátlásával képes az idegrendszert károsító folyamat csökkentésére. Olyan esetekben alkalmazzák, amikor más terápia nem vezet eredményre. A szer fokozza a progresszív multifokális leukoencephalopathia (PML) előfordulási kockázatát, amely életveszélyes gyulladással járhat. Az ezt kiváltó JC vírus vérvételből kimutatható a kezelés megkezdése előtt. Allergiás reakció, fertőzés és májkárosodás is felléphet a natalizumab kezelés ideje alatt. 

A mitoxantron egy immunrendszerre ható szer, amely szívkárosító lehet, és kapcsolatba hozható a leukémiával is. Csak igen súlyos rohamok esetén kerül alkalmazásra. 

A teriflunomid (Aubagio) szájon át alkalmazott szer. Májfunkció ellenőrzés mellett szedhető. Terhesség ideje alatt nem alkalmazható. Hasmenés, hányinger léphet fel mellékhatásként. 

Egyéb kezelési lehetőségek

A fizikoterápia nyújtó és erősítő gyakorlatokkal segít a mindennapi tevékenységek ellátásához szükséges izomerő javításában. A dalfampridine (Ampyra) tablettában szedhető készítmény, amely a járást javítja. Az izomlazító készítmények csökkentik a végtagi izomgörcsöket. Az amantidin csökkenti a fáradékonyságot. 

A depresszió, a fájdalom, a székszorulás, a széklet-, és a vizelettartási problémákból adódó panaszok gyógyszerekkel csökkenthetőek. 

Számos gyógyszer áll fejlesztés és kipróbálás alatt, próbálkoznak őssejt terápiával is. 

A pihenés jó hatással van a betegségre, de a rendszeresen végzett gyógytorna, séta és úszás képes csökkenteni a fáradékonyságot. Enyhe és közepesen súlyos betegségben a fizikai aktivitás és a sportolás jótékony hatású. Javul az izomerő, az izomtónus, az egyensúly és a koordináció is. Serkenti a hólyag és a bélműködést. A hangulatra is jó hatással van. 

A testhőmérséklet emelkedése rontja a tüneteket, ezért a végtagok hűtése a légkondicionálás, a hideg vizes medencében való tartózkodás és a hideg italok fogyasztása ajánlott. 

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend az egészséges testsúly megtartása mellett az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszik, szerepe van a csontozat erősen tartásában is. 

A stressz rontja a szklerózis multiplex tüneteit, ezért a feszültségoldás különböző módjait érdemes alkalmazni. 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1144 Bp., Tihany u. 38.40.

(Kovácsi Barnabás, 2017.08.24 21:36)

Nem Ampyra, hanem Fampyra...