Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csökkenthető a kézremegés? Egy érdekese eljárás- agyi elektródákkal - neurostimuláció szklerózis multiplexben

2012.08.16


 • Egy nagyon különleges eljárással talán jelentős javulásokat is el lehet érni az agyi eredetű kézremegés csökkentése érdekében. Hazánkban is elérhető, és a média is felkapta azt az eljárást, amikor műtéti úton, idegsebészek segítségével az agyba bevezetett elektródákkal szabályozni lehet valamennyire a kéz remegését.
  Ez a mély agyi stimuláció. A betegek között is szárnyra kapott a hír, sokan csodákat remélnek ettől az eljárástól, sok a tévhit ezzel kapcsolatban. Az interneten is elérhető >> egy betegtájékoztató kézikönyv, ami erről az eljárásról szól, gyakorló idegsebészek írták, még 2008-ban. Az alábbi cikkben dr. Mátyás Klotild, neurológus-főorvos lapunk orvos-szakértőjének tolmácsolásában közérthetővé válnak az eljárás legfontosabb tudnivalói.
  A csatolt képen az agy keresztmetszeti ábráját látni, leegyszerűsítve, a jelölés mutatja, hova helyezik az elektródákat a műtét során. Forrás:
  A szklerózis multiplex (SM) egyik tünete a kézremegés. Ennek is az a formája, ami a cél elérése előtt erősödik fel, ezért „intenciós tremor” a tudományos elnevezése. Mértéke igen különböző lehet. Ha kifejezett, ellehetetlenítheti a végtag működését, hiszen megakadályozza a kéz pontos irányítását. A beteg leveri a tárgyakat, nem tudja odahelyezni őket, ahova akarja. A tünet gyógyszerrel nem befolyásolható.
  Évtizedek óta folynak próbálkozások a különböző eredetű kézremegések (Parkinson betegség, esszenciális tremor, SM) műtéti kezelésére. Az agy talamusz nevű területén történő roncsolás átmeneti javulást hozott. A technika fejlődésével, finomodásával a roncsolást felváltotta egy vékony elektróda behelyezése, melynek segítségével –hasonlóan a kardiológusok által használt pacemakerekehez - stimulálni, serkenteni lehet meghatározott helyeket. Ha gátló területeket ingerlünk, a serkentés végeredménye értelemszerűen gátlás. Mivel a talamusz minden oldalról tekintve az agy közepén helyezkedik el, az elektródát mélyen be kell vezetni az agyállományba, ezért mélyagyi stimulációnak nevezték el az eljárást (angolul: deep brain stimulation = DBS). A műtétet elsősorban Parkinson betegségben végzik olyan betegeknél, akiknél a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre. Erre pontos kritériumrendszert dolgoztak ki. Szklerózis multiplexben – mivel a kézremegés ritkább, mint a Parkinson betegeknél – sokkal ritkábban kerül sor ilyen beavatkozásra.
  Hosszútávú eredményről egyelőre nem lehet felelősen beszámolni. Az irodalomban található közlések igen alacsonyszámú beavatkozásról tudósítanak SM vonatkozásában, de Magyarországon is történt már ilyen. Az első időszakban – ami azért éveket (!) jelent, – jelentős javulásokat is leírtak. A roncsoló műtéteknél még a végtag bénulását kockáztatta a beteg, a DBS összehasonlíthatatlanul kíméletesebb beavatkozás.
  Az SM alapfolyamatait nem befolyásolja a műtét, tüneti kezelésről van szó. Az SM egyéb tüneteit (látászavar, szédülés, zsibbadások), nem lehet ezzel a módszerrel szüntetni.
            [ 2012.08.14.] - Magyar SM Info, dr. Mátyás Klotild