Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyre fiatalabbakat támad az ezerarcú kór

2014.05.29

A Sclerosis Multiplex egyre fiatalabb korban jelenik meg. Nem ritka, hogy a húszas éveikben járó fiatalokat érint. A központi idegrendszer krónikus, gyulladásos megbetegedése miatt tíz-tizenkétezer ember szenved Magyarországon. Nekik nemcsak az élethosszig tartó kezelés okozhat gondot, hanem a társadalomba való beilleszkedés is - mondta el az InfoRádiónak Szántai Anita, a Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke a betegség világnapján.

 

 

A betegség elsősorban fiatal felnőtteket, köztük is főként a nőket érinti, másfélszer több nő betegszik meg sclerosis multiplexben, mint férfi - mutatott rá Szántai Anita. Hozzátette: a világnappal szeretnénk elérni, hogy a társadalom forduljon kicsit az esendőbbek felé, ismerkedjenek meg a betegség tüneteivel, a betegek problémáival. A megismeréssel talán jobban tudnak segíteni a mindennapokban a betegtársaknak. 

Az alapítványi elnök beszámolt arról, hogy ma már nagyon gyorsan lehet diagnosztizálni a betegséget, de főleg vidéken még előfordul, hogy a betegek nem mennek el orvoshoz. Ez elsősorban attól függ, mennyire erősek a tünetek. Hiszen ez lehet akár egy lábzsibbadás is, ami két hét múlva elmúlik és az erősebb tünetek csak 3-4 év múlva jelennek meg. 

Akkor bizony elvesztegettünk 3-4 évet a hatékony kezelésből - fűzte hozzá.

"Ezt a betegséget ezerarcú kórnak is szokták hívni, éppen azért, mert eltérőek a tünetek. A jellemzőket viszont csoportosítani lehet: miután a betegség elsősorban az idegrendszert támadja meg, ebből adódóan gyengébb látás vagy látótér-kiesés, a mozgásszerveket érintő zsibbadás, erős fájdalom, a szexuális élet zavara, illetve pszichés zavarok is felléphetnek" - jelezte Szántai Anita. 

Az alapítványi elnök hozzátette: ez a betegség sajnos nem gyógyítható. De nagyon jó szerek vannak, amelyekkel mérsékelni tudják a panaszokat, emellett korszerű rehabilitációval igyekeznek megtartani a betegek életminőségét.


http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-6407

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.