Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Finanszírozza az OEP az SM kapszulát

2014.02.05

 

A gyógyszer szélesíti a terápiás palettát, de nem minden SM beteg számára alkalmazható.

 

Tizenkét új gyógyszerrel bővül 2013. február 1-től az OEP által finanszírozott terápiás paletta, a készítmények között ott van az SM kezelésére szolgáló első kapszula is - hívta fel a Sclerosis Multiplexes betegek figyelmét a betegeket képviselő alapítvány. A gyógyszerhez eddig klinikai gyógyszervizsgálatok keretében juthattak hozzá a magyar SM betegek, ám szakmailag indokolt esetben immár társadalombiztosítási finanszírozással kaphatják meg a betegek a terápiát.

Amint a gyógyszer leírásában olvasható, a készítményt az SM relapszáló-remittáló formájának kezelésére alkalmazzák, pontosabban: olyan betegeknél, akik nem reagáltak a béta-interferonnal végzett kezelésre (a SM egy másik kezelése) vagy olyan betegeknél, akiknek gyorsan kialakuló, súlyos sclerosis multiplexük van. A gyógyszer nem gyógyítja meg a sclerosis multiplexet, de segít a bekövetkező relapszusok számának csökkentésében, és lassítja a betegség miatti mozgáskorlátozottság súlyosbodását.

A gyógyszer azáltal nyújt védelmet az immunrendszer központi idegrendszer ellen irányuló támadásai ellen, hogy csökkenti bizonyos fehérvérsejtek (nyiroksejtek) szabad mozgását a szervezeten belül, valamint megakadályozza azoknak az agyba és gerincvelőbe történő eljutását, ez pedig gátolja a sclerosis multiplex okozta idegkárosodást.

A gyógyszer tehát szélesíti a terápiás palettát, de nem minden SM beteg számára alkalmazható, használatának szigorú szakmai kritériumai vannak, s a kezelőorvosnak mérlegelnie kell a hatóanyag mellékhatásait is, s csak akkor adható, ha a kockázat-hozam arányban az adott betegnél a várható pozitív tényezők vannak többségben - tették hozzá.

 
2014-02-05 08:25
Forrás: MSMBA

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.