Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Génhiba okozza a szklerózis multiplexet?

2011.12.26

[2011.12.21.] - Magyar SM Info
A Népszabadság Tudomány rovatában is megjelent cikk szerint egy ritka génváltozat, amely a D-vitamin csökkent szintjéhez vezet a szervezetben, közvetlenül összefügghet a szklerózis multiplex kialakulásával. “Az eredmény indirekt módon azt is jelentheti, hogy a vitaminpótlás talán megvédhet az idegrendszeri betegségtől. .- idézte brit és kanadai kutatók megállapítását a BBC hírportálja”

Az alacsonyabb D-vitamin szint SM-ben- nem új kutatási terület. A genetikai hátteret dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos , lapunk orvos-szakértője mutatja be:

Kiindulásul néhány adat:
1. A D-vitamin a napfény hatására termelődik a bőrben. Azoknak az emberek a vérébenben, akik olyan országban laknak, ahol magasabb a napsütéses órák száma, magasabb D-vitamin szint mérhető
2. Az Egyenlítőtől távolodva egyre magasabb a sclerosis multiplex előfordulása a népességben.
3. Az elmúlt években reflektorfénybe került a D-vitamin és az immunrendszer kapcsolata. Úgy tűnik, egyes daganatos és autoimmun betegségekben védő szerepe van.

Fentiek miatt vizsgálatok indultak a D-vitamin szerepéről sclerosis multiplexben. Rovatunk is hírt adott korábban arról, hogy vizsgálták, összefüggést mutat a napon töltött idő és az SM kialakulásának gyakorisága. Más vizsgálatokban a D-vitamin szintet mérték. Az eddigi eredmények az mellett szólnak, hogy a D-vitaminnak LEHET védő szerepe az SM-ben. Egyértelmű állásfoglalás erre vonatkozóan nincs.- mondja a főorvosnő.

A brit kutatók kutatásaik alapján meglepő eredményeket közöltek. “Az Oxfordi Egyetem genetikusai kanadai kutatótársaikkal 35 olyan szülőnél azonosították a mutáns gén jelenlétét, akik gyereke szklerózis multiplexben (SM) szenved, és szintén hordozza az adott génváltozatot. A kutatók szerint az eredmény azt is igazolni látszik, hogy kapcsolat van a D-vitamin hiánya és az SM megjelenése között.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer autoimmun, gyulladásos betegsége, amely világszerte több mint egymillió embert érint. Az SM általában a fiatal felnőttkorban jelentkezik, a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét. – ezt nem kell egy SM oldalon írni, mindenki tudja, hagyjuk ki.

Összesen 43 ember genomjában vizsgálták át valamennyi génkódoló régiót a kutatók, majd az eredményeket összehasonlították a DNS-adatbázisokban tárolt korábbi információkkal. Így sikerült azonosítani a CYP27B1 jelű gén egyik változatát. Ha ebből a génvariánsból két példányt örököl valaki, akkor angolkór alakul ki nála, ami egy olyan betegség, melyet a D-vitamin hiánya okoz. Ha a két génkópiából csak az egyik rendellenes, akkor is alacsonyabb szervezet D-vitamin szintje az egészségesnél.

Az azonosított génváltozat jelenlétét 3 ezer olyan család tagjainál keresték, ahol a szülőknél nem bukkant cfel az SM, ám gyereküknél igen. Köztük találták azt a 35 szülőt, aki hordozott egy kópiát a génvariánsból, és gyerekének is átadta azt.
George Ebers kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa szerint példa nélküli, hogy egy komplex betegség hátterében ilyen egyértelmű genetikai összefüggést találtak. Mint hangsúlyozta, immár elegendő bizonyíték van arra is, hogy a D-vitaminpótlás szklerózis multiplex elleni védőhatását egy különálló nagyszabású tanulmányban megvizsgálják.”

A főorvosnő is napi szinten találkozik és gyógyít SM betegeket, fontosnak tartja kiegészíteni a tudományos információt a gyakorlati tudnivalókkal!
„ - A jelen közlemény újabb adatokat nyújt az SM és a D-vitamin kapcsolatáról. Genetikai oldalról közelíti meg a problémát azzal, hogy olyan gén jelenlétét igazolta SM-ben, ami alacsony D-vitamin szinttel jár együtt. A D-vitamin szerepének tisztázása azért is jelentős kérdés, mert olyan vegyületről van szó, ami gyógyszertári forgalomban elérhető. Mint a cikket kommentáló kutató klinikus említette, nagy betegszámú vizsgálatot terveznek a D-vitamin kezeléssel SM-ben. Részben igazolni kell a vitamin kedvező hatását, részben meg kell határozni az optimális dózist.

Figyelem! A D-vitamin szedése orvosi felügyelethez kötött, mert túladagolható!”