Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helyrehozható a szklerózis multiplex okozta károsodás

2013.02.14

 

Helyrehozható a szklerózis multiplex okozta károsodás

A legfrissebb kutatásból kiderült, hogy a beteg saját bőrével helyrehozható a jelenleg gyógyíthatatlan szklerózis multiplex okozta károsodás.

Szklerózis multiplex esetén az idegek kommunikációja akadozik, mert burkolatukat megtámadja az immunrendszer, kimerültséget és mozgáskorlátozottságot okozva.

A Cell Stem Cell szaklapban közölt állatkísérlet során a kutatók módosított bőrsejtekkel állították helyre az idegek szigetelőburkolatát.

Az elektromos vezetékekhez hasonlóan az idegeknek is van szigetelése, de műanyag helyett a szervezet egy bizonyos fehérjét, úgynevezett mielint használ. A szklerózis multiplex és más olyan betegségek, amelyek a mielint károsítják, védtelenné teszik az idegeket, így az elektromos jelzések nehezen tudnak továbbítódni a testben.

A Rochester Egyetem kutatói az őssejtkutatás újdonságait használták fel a mielin helyreállítását célzó kísérlethez. Mintát vettek emberi bőrsejtekből, amelyeket őssejtekké alakították át. Ezek az őssejtek a szervezet bármely sejttípusává képesek továbbfejlődni. A következő lépésben az őssejteket az agysejtek éretlen változatává alakították át, amelyek mielint termelnek. Amikor ezeket a sejteket olyan egerekbe fecskendezték be, melyek mielin nélkül születtek, jelentős hatást gyakoroltak rájuk.

Dr. Steven Goldman vezető kutató elmondta, hogy a sejtbefecskendezés következtében az egész idegrendszerben megkezdődött a mielintermelés, és néhány egér normális élettartamot ért el.

A szklerózis multiplexes betegeknek azonban a mielin helyreállítását követően is problémájuk lehet amiatt, hogy az immunrendszer tovább támadja a mielint. Éppen ezért a kutatók szerint az ilyen jellegű kezelést csak más, az immunrendszert megszelídítő terápiákkal együtt lehetne alkalmazni, vagy többször is meg kellene ismételni.

 

Forrás: betegszoba.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.