Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kannabinoidokkal kezelhető a szklerózis multiplex

2014.09.27

 

Népszava|2014. szept 26. 13:13
 

Fotó: La Stampa

 

Olaszországban szabad utat adtak a kannabisz terápiás célokra való előállítására. 2015-től a gyógyszertárakban rendelkezésre állnak a cannabis leveleiből nyert gyógyszerek. Ez nem kísérlet a marihuána fogyasztásának elfedésére, hanem lehetőség különböző betegségekre való használatára. Ilyen például a szklerózis multiplex, amelynek szimptómáit enyhíti a kannabisz.

A milánói San Raffaele kórházban végeztek erről kutatásokat, amelyeknek adatait ismertették a bostoni Actrims-Ectrims kongresszuson, ahol a téma éppen az SM volt.

A betegségnek a leggyakoribb szimptómája az izommerevség, amely a betegeknek csaknem 75 %-át érinti és nagyban gátolja mozgásukat, mivel az izmok, főként az alsó végtagoké, azonban kívül, hogy fáradékonyak, állandóan megfeszítettek és merevek. A betegség átlagban főként a 20-40 éveseknél jelentkezik. Jelenleg bizonyos gyógyszerekkel, fizikoterápiával kezelik. Sajnos, nem minden beteg reagál ezekre kielégítő módon, főleg az idősebb kor felé haladva. Ezekben az esetekben a kenderszármazékok javulást hozhatnak.

„A kannabinoidok - magyarázta Letizia Leocani, a kórház kísérleti neurológiai osztályának kutatója - úgy hatnak, hogy kapcsolatba lépnek a sejtek felületén lévő receptorokkal és ezzel egy sor reakciót váltanak ki, amelyek befolyásolják a sejt működését. A szklerózis multiplex esetében az izomzat lazulása következik be és ezzel a görcsös állapot csökkenése.”

A piacon néhány éve már jelen van egy gyógyszer spray formájában, amelyet Olaszország is befogadott 2013-ban. Ez egy keveréke a delta-9-tetraidrokannabinolnak /THC/ és a kannabidiolnak /CBD/, amelyeknek hatását tekintve az orvosok csak a páciensek szubjektív tapasztalataira támaszkodhattak.

A olasz kutatóknak a bostoni kongresszuson bemutatott eredményei ezt az utolsó korlátot döntik le. Sikerült ugyanis kimutatniuk, hogy ennek a gyógyszernek a pozitív hatása objektív, független a páciensek által elmondottaktól.

“Ellenőriztük a kannabinoidok alapján készült szert az izmok merevsége alakulásán keresztül. Elemezve az adatokat, ki tudtuk mutatni, most először, hogy a kannabinoidok használata valóban enyhíteni tudja a merevséget. Ez fontos eredmény, amelyet azonban nem szabad összemosni a marihuána ellenőrizetlen használatával. A molekula, amelynek hallucinogén hatása van, a THC, a sprayben sokkal kisebb mennyiségben van jelen, mint a más célokra használt marihuánában. De nemcsak erről van szó.

A másik kannabinoid, a CBD jelenléte alapvetően fontos, amennyiben ellensúlyozza a THC mellékhatásait. Ez, hangsúlyozom, teljesen más, mint a füstölésre használt - mondta Leocani. - Ezért, ellentétben azzal, amitől tartunk, a kannabisz előállításának szigorú szabályok között kell megtörténnie. A terápiás célokat szolgálóknak pontosan meghatározott összetevői vannak, terápiákra használják és nem azért van, hogy más, olyan hatása legyen, amelynek semmi köze sincs a betegséghez.”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.