Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Koffein, kávé és hal: jó lehet sclerosis multiplex ellen?

2012.04.11

Az étrend hatással van a betegségre

Megjelent:  2012.04.10.

 Medipress

Egy új tanulmány szerint az étrend és a dohányzás hatást gyakorolhat a betegség lefolyására a sclerosis multiplex enyhébb típusában szenvedő emberekben.

Az úgynevezett "visszaeső kezdetű" sclerosis multiplexben szenvedő közel 900 betegből azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt, koffeint és halat, kisebb valószínűséggel romlottak addig az állapotig, hogy segítségre legyen szükségük a járásban, ami a betegség egyik mérföldkövének számít. Ezzel szemben a dohányzás a mozgáskorlátozottság megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.

 

A European Journal of Neurology áprilisi számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Marie D'hooghe neurológus úgy véli, hogy az étrendi tényezők közvetlen védőhatással szolgálnak a sclerosis multiplexben szenvedő betegeknek. Az alacsony-közepes mennyiségű koffein, hal és alkohol közismerten gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal járnak, az agyban és a gerincvelőben kialakuló fokális vagy lokalizált gyulladás pedig jelentős aspektusa a visszaeső sclerosis multiplexnek. A kutatás ugyanakkor nem bizonyítja, hogy a koffein és az alkohol lelassítja a betegség előrehaladását, ezért a betegeknek nem szabad arra a következtetésre jutni, hogy azonnal el kell kezdeniük kávét főzni és koktélokat kortyolgatni.

A kutatásban közel 1400 személy vett részt, akik közül 900 relapszussal-remisszióval járó szklerózis multiplexben, 500 pedig primer progrediáló sclerosis multiplexben szenvedett. Az eredmények azt mutatták, hogy a betegség előrehaladásának késleltetése és az alkohol-, koffein- és halfogyasztás közötti összefüggés nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén a visszaeső sclerosis multiplexes betegek esetében erősebb volt. A dohányzás viszont az eredmények szerint felgyorsítja a betegség előrehaladását. D'hooghe azt is hozzátette, hogy a dohányzás közismerten a sclerosis multiplex kialakulásának egyik kockázati tényezője, sőt szerepet is játszhat a betegség előrehaladásában.

A szakértő szerint azonban az is elképzelhető, hogy az étrend és a dohányzás nem befolyásolja a betegség lefolyását, hanem azok az emberek, akik alkoholt, koffeint és halat fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel választanak olyan életmódbeli vagy étrendi mintákat, amelyek befolyásolják a betegséget. De még ha az étrendi tényezők nem is jelentenek segítséget a betegség ellen, ez a tanulmány legalább azt bizonyítja, hogy kárt sem okozhatnak.