Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutatási siker: HIV-fertőzés és a sclerosis multiplex kapcsolata?

2014.09.24

 

Érdekes új szempont került napvilágra a közelmúltban megjelent klinikai vizsgálat kapcsán. A sclerosis multiplexet (SM) autoimmun eredetű betegségnek tartja a tudomány. Lényege az agyi- gerincvelői idegrostok védőburkolatának (mielinhüvely) sérülése, károsodása, melyet a szervezet saját maga ellen támadó sejtjei okoznak.

 

Korábban egyetlen tanulmány számolt be arról, hogy egyidejű HIV-fertőzés kapcsán a HIV kezelése jelentős mértékben, és 12 éven át tartható módon (!) javította az SM tüneteit. Ez igen lényeges felismerés.

Feltételezték, hogy SM kialakulása kötődik a HIV-fertőzést okozó retrovírusokhoz, így ha a HIV kezelésre kerül, a fennálló SM is javulhat. Ezt követte egy nagyméretű elemzés, amelyben 21 ezer HIV-pozitív és több mint 5 millió (!) nem HIV-fertőzött kontroll személy körében figyelték, mennyi az SM előfordulásának aránya.

Kiderült, hogy a HIV-fertőzötteknél alacsonyabb az SM meglétének kockázata. Mindebből azt a következtetést vonták le, hogy nemcsak a HIV-fertőzés biztosít egyfajta "védőhatást" arra nézve, hogy körükben kevesebb az SM-betegek száma, hanem meg lehet – és meg is kell próbálni az SM-betegségben a HIV esetén alkalmazott gyógyszerekkel folytatott kezelést. Tehát hogy az ún. antiretroviralis, vírusellenes szerek alkalmasak lehetnek az SM tüneteinek javítására, esetleg az SM előrehaladásának megállítására.

Nagy-Britanniában már meg is kezdődött az első ilyen vizsgálat betegtoborzása a közelmúltban. Ha mindez beigazolódik, nagy áttörést jelenthet az SM-betegség terápiájában!

A közlemény a British Medical Journal online verziójában jelent meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.