Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lassíthatja a szklerózis multiplex kialakulását egy új felfedezés

2013.07.22

 

Lassíthatja a szklerózis multiplex kialakulását egy új felfedezés

Egy lépéssel közelebb jutottak az Edinburghi Egyetem kutatói a szklerózis multiplex kialakulását lassító gyógymódhoz.

A szklerózisos (SM) betegek agyi és gerincvelői idegsejtjeinek nyúlványait körülvevő védőburok, a mielin (velőshüvely) roncsolódik. A tudósok felfedezték, hogy a makrofág nevű immunsejtek elősegítik a mielin regenerációját. Azt remélik, eredményeik új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek - számolt be a BBC hírportálja a Nature Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányról.

A betegeknél a velőshüvely roncsolódása következtében az idegrost rosszul működik: lassabban vagy egyáltalán nem vezeti az ingerületet. Az üzenetátvitel zavarai látási és egyensúlyproblémákat okoznak. A betegség gyógyíthatatlan, kezelése jelenleg a mielinkárosodás korlátozására irányul.

Az Edinburghi Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy a makrofág immunsejtek egy aktivin-A nevű vegyületet képesek kibocsátani, amely fokozza a mielin termelődését.

„Az alkalmazott terápiák a kezdeti velőshüvely-sérülés csökkentését célozzák, ám nem serkentik a mielin újraépülését. Kutatásunk olyan új, a mielintermelést elősegítő gyógyszerek kifejlesztését mozdíthatja elő, amelyek helyreállíthatják az érintett betegek megromlott életfunkcióit" - hangoztatta Veronique Miron, az egyetem Regeneratív Orvosi Kutatási Központjának munkatársa.

Miután emberi szöveteken és egerekben megvizsgálták a mielin regenerációját, a tudósok azt kutatják, hogyan működik az aktivin-A, és fokozható-e a termelődése.

Forrás: MTI

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.