Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már 2,3 millió szklerózis multiplexes él a világon

2013.10.02

 2013. október 02., szerda, 15:24

Szerző: MTI

Már 2,3 millió szklerózis multiplexes (SM) beteg él a világon, számuk tíz százalékkal növekedett az elmúlt öt évben - mutatta ki a betegségről szóló, szerdán nyilvánosságra hozott atlasz.

 

 

A világ minden táján felbukkan a testet legyengítő, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség, amely kétszer annyi nőt érint, mint ahány férfit. Gyakorisága azonban erősen eltérő képet mutat - derült ki a Nemzetközi Szklerózis Multiplex Társaság 2013-as SM-atlaszából.

Észak-Amerikában és Európában a leggyakoribb a kór, százezer lakos közül 140, illetve 108 a beteg, míg Afrika Szaharától délre fekvő országaiban csupán 2,1. Az atlasz adatai alapján Magyarországon százezer lakosból 176-an betegek. Kiderül az atlaszból, hogy Dániában és Svédországban a legmagasabb az arányuk az európai államok közül, Argentínában pedig több az SM-es páciens, mint Dél-Amerika északabbra fekvő országaiban. 

A felmérés szerint jelentősen emelkedett az SM felismerésére és a betegek kezelésére képzett egészségügyi dolgozók száma, a vizsgálatokhoz használt mágneses rezonanciás képalkotó készülékek száma megduplázódott a feltörekvő országokban.

Nagy egyenlőtlenségek mutatkoznak azonban a betegség kezelésére adott gyógyszerek szempontjából. Az utóbbi években sokat fejlődött az SM-gyógyszerek kutatása, különösen az új, szájon át szedhető orvosságok bevezetésével, ezek a készítmények ugyanis hatásos alternatívái az injekcióval beadott, korábbi szereknek. Az utóbbiak közül két gyógyszer a fejlett országokban két gyógyszerhez ingyenesen juthatnak hozzá a betegek, ezen készítményeket azonban az alacsony jövedelmű országok kormányzati programja nem támogatja.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.