Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megtalálhatják a sclerosis multiplex kulcsát

2012.10.05

Egy fehérje okozhatja az elbutulást és az SM-et

Megjelent:  2012.10.04.

 Medipress

A Portsmouthi Egyetem munkatársai egy eddig kevéssé ismert fehérjének tulajdonítanak kulcsszerepet az elbutulás és a szklerózis multiplex kialakulásában.

A Kir4.1 az agy és a gerincvelő speciális sejtes elemeit, az oligodendrocitákat, irányítja, melyek az ingerület vezetésében alapvető mielinhüvely-borítást alakítják ki. Egy másik fehérje, a Gas6 szintén fontos szerepet tölt be az oligodendrociták termelésében és túlélésében.

 

A két faktor kombinációjával sikeresen lehet modellezni az oligodendrociták és a mielin élettani folyamatait, serkenteni a növekedést és a regenerációs folyamatokat.

A szóban forgó elemek a születés környékén alakulnak ki, és egyéves korig folyamatosan fejlődnek. Emellett a felnőtt agyban is szerephez jutnak, ugyanis a természetes öregedés során elvesztett sejtek helyét töltik be, azonban az életkorral párhuzamosan kapacitásuk kimerül, és arányuk egyre alacsonyabb lesz, ami a kognitív funkciók romlásához vezet. A hippokampusznak nevezett terület, mely a memóriaraktározás központja szintén érintett. Ily módon a szabályozási folyamat megértése az Alzheimer-kór és más elbutulással járó betegségek mélyebb részleteit tárhatja fel.

Arthur Butt professzor és munkatársai szklerózis multiplexszel foglalkozó kutatásaikat idén kezdik meg, és a projekt mintegy három évet ölel fel. A kutatók remélik, hogy munkájuk jobb terápiás és diagnosztikus eszközökhöz vezethet a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór, és egyéb demenciák esetén.