Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őssejtterápiával kezelnék a szklerózis multiplexszet

2014.05.16

[Életmód] 2014.05.16 12:40

A szklerózis multiplexszben (MS) szenvedő betegek számára jelenleg csupán a betegség korai szakaszára áll rendelkezésre kezelés, ami csupán enyhíti a tüneteket, lassítja, de nem állítja meg a betegség előrehaladását. Most azonban a kutatók felfedezték, hogy őssejtterápiával mind a betegség előrehaladását meg lehetne állítani, mind az addig okozott károkat helyre lehetne hozni - adta hírül a Fox News.

Új tanulmányukban a kutatók genetikailag módosított egereken végeztek kísérletet, akiknél MS-szerű állapotot idéztek elő. Kezdetben az volt a céljuk, hogy az őssejt kilökődésének mechanizmusát vizsgálják meg az állatokon, azonban két héttel az injekció beadását követően meglepődve tapasztalták, hogy az egerek újra képesek voltak járni. 

A szklerózis multiplex egy olyan autoimmun betegség, amely világszerte több mint 2,3 millió embert érint. Az állapot során károsodik a myelin, az idegrostok szigetelő rétege. Tünetei a mozgásképesség csökkenése, a látás romlása, kimerültség, memóriazavar. 

A mostani kutatás során a szakemberek a betegség kezelésének két különböző módját is felfedezték. Az egyik csökkentette az egerek központi idegrendszerében lévő gyulladást, ami megakadályozta a betegség előrehaladását. Másodszor a befecskendezett őssejtek olyan fehérjéket szabadítottak fel, amelyek helyreállították a myelint és a betegség okozta addigi károkat. 

Az őssejtterápia legnagyobb kérdése azonban továbbra is a sejtkilökődés. Ezért a kutatók a következő lépésben azt vizsgálják, hogyan tudnának ilyen fehérjéket előállítani és azokat közvetlenül befecskendezni a páciensekbe ahelyett, hogy őssejteket ültetnének át, amelyeknek mind előállítása mind gyakorlati alkalmazása számtalan problémát vet fel.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.