Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Reményt adó új kutatási eredmény

2013.07.31

 

Szklerózis multiplex: reményt adó új kutatási eredmény

 

A Monash Egyetem Immunológiai és Őssejt Laboratóriuma (MISCL), a Torontói Egyetem, a Yale Egyetem és a Nyugat-ausztráliai Egyetem közös kutatása alapján úgy tűnik, az egyik fehérje blokkolásával le lehet lassítani, sőt meg is állítható az akár rokkantságot is okozó szklerózis multiplex.

 
 
 

Környékünk adatairól

Az egyes ma ismert adatokat alapul véve a szakemberek által végzett, összegzésre irányuló számítások szerint a magyarországi Szklerózis multiplexben szenvedők száma mintegy 8–10 000 fő. „Szlovákiában a Szklerózis multiplexes betegek száma körülbelül 8000-re tehető” – mondta kérdésemre a Združenie sclerosis multiplex Nádej elnöknője, Jaroslava Valčeková.

A betegség, vagyis a velőshüvely szétesés kialakulásával kapcsolatban ehelyütt röviden annyi: többnyire korafelnőtteknél alakul ki, és nők esetében háromszor nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint a férfiaknál.

Ez a bizonyos fehérje hozzájárul az idegkárosodáshoz. A kulcsszerep a CRMP-2-ben rejlik.

Dr. Steven Petratos és professzor Claude Bernard arra a megállapításra jutottak, a CRMP-2 egy változata jelen van az aktív szklerózis multiplex léziókban a betegség laboratóriumi modelljében. Továbbá kiderült, ha a vizsgált fehérje kölcsönhatásba lép egy másik fehérjével, ami pediglen felelős az eme betegségben szenvedőknél fellépő zsibbadásért, a vakságért, a beszédképesség nehézkessé válásáért, a motoros képességek hibáiért, továbbá a gondolkodó és felismerő-képességek leromlásáért.

Mármost ha és amikor a CRMP-2, vagy pedig a két fehérje közötti kölcsönhatást a kutatók blokkolták – nem mellékesen egy az USA-ban és Ausztráliában is engedélyezett módszerrel – akkor a betegség továbbfejlődése leállt. A kutatást egyébként támogatta az ausztrál Nemzeti Szklerózis Multiplex Társaság, az USA, és részben finanszírozta az MS Research Ausztrália.

A MISCL igazgatója, professzor Richard Boyd vélekedése szerint ez a felfedezés a szklerózis multiplex újfajta kezelési módozataihoz vezethet: „Szklerózis multiplexes embereknél egyazon fehérjének a blokkolása " kéziféket" biztosíthatna a betegség továbbfejlődésében.”

Az új kutatási eredmény mindenképpen reménykeltő a jövőre nézvést. Pláne ha figyelembe vesszük azt az el semmiféleképp se hanyagolható részletet, hogy tudniillik napjainkban világszerte közel hárommilliónyian szenvednek az említett betegségben és annak tüneteitől.

Csibrányi Zoltán

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.