Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sclerosis Multiplex betegek rehabilitációja gyógymasszázzsal

2012.11.26

A Sclerosis Multiplex (SM ) a központi idegrendszer fehérállományának többgócú károsodása, amely időnkénti fellángolással járó krónikus gyulladásos folyamat. Általában elmondható, hogy a betegek többségét nagyon megviseli, a betegség lefolyása és annak tudata. Nélkülözhetetlen, hogy a terapeuták ne csak elméleti tudással rendelkezzenek, hanem manuális tapasztalattal is.
A betegség klinikai tüneteit az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvely pusztulása (demyelinisatio) okozza, amelynek következtében az adott idegpályákban ingervezetési blokk alakul ki. A mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálatok  bizonyítják a gócok jelenlétét az agyban és a gerincvelőben.


A betegség oka ismeretlen, jelenleg az autoimmun eredet az elfogadott. Kialakulását és lefolyását környezeti, genetikai,  tényezők befolyásolják.  A betegség nőkben kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. Leggyakrabban a  20 és 30 életév között alakul ki.. Hazánkban 8-9000 beteggel számolhatunk.
Elmondható, hogy az összes SM- et diagnosztizált betegnél legalább 30-40 százalékában enyhén, jóindulatúan zajlanak le a folyamatok. Ez annyit jelent, hogy csak enyhén lesznek mozgáskorlátozottak, könnyű fizikai terheléssel járó munkát vagy más típusú tevékenységet tudnak végezni.
Van, hogy 30 év kórtörténet után sem lesznek mozgáskorlátozottak a betegek, mert annyira enyhén zajlik le a betegség. Sajnálatos módon a betegségek 10-20 százalékban rosszindulatúan zajlik le és 1-2 éven belül kerekesszékhez és ágyhoz kötötté válnak a betegek.
Rengeteg betegvizsgálati módszer létezik, amelyeket kiválóan lehet alkalmazni az állapot felmérésekhez.


Orvosi gyógymasszázs kezeléseim során törekednem kell arra, hogy ne fárasszam ki nagyon az SM-től szenvedő pácienst, mert az fokozhatja a leépülést. Ez a betegség nagyon nagy figyelmet igényel, ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk kezelni, rehabilitálni. Tömérdek szempontot kell figyelembe vennünk. A fáradékonyság miatt jelentkeznek különböző tónuszavarok az izomzatban, ami izomgyengeséghez vezet, ezért akár drasztikusan is csökkenhet az állóképesség.
A kialakult mozgásos ügyetlenség nagyon zavaró a betegek számára, ezért stabilizálnunk kell a törzset, a végtagok működését. A hőérzékenység oka az erekben zajló összehúzódás és tágulás eredményei, ami által fázékonnyá válnak a betegek, de akár hőhullámok is gyötörhetik, ami által a közérzetük gyengülhet.
Terapeutaként, az esettanulmányaim során megtapasztalhattam, hogy gyógymasszázzsal elképesztő hatékonysággal képesek vagyunk az SM betegségben szenvedő betegeknél olyan eredményeket elérni, ahol a leépülési folyamat lassul, vagy megáll. Ami még lényegesebb, hogy akik drasztikusan leépültek, azoknál igen látványos javulást érhetünk el.
Gyógymasszázzsal kezelhetjük az agyi és gerincvelői funkciók javítását, oly módon, hogy ha a terapeuta tisztában van az anatómiai összefüggésekkel, főleg az ideg és izom kapcsolattal, amellyel hatni tudunk a Központi-, Vegetatív-, és Környéki idegrendszerre, ami által javítunk a koordinációs készségeken illetve stabilizálni tudjuk a beteg életminőségét.


Ha a perifériás idegrendszer, főbb idegvonalait és pontjait masszírozzuk át, illetve alkalmazunk az idegvégződéseken kompresszív nyomásokat, akkor hatással leszünk az agyi funkciókra.
Nagyon erős hatást érhetünk el a mozgatóidegek masszírozásával, ahol fokozhatjuk az ideg-izomkapcsolódást, ezáltal stabilizálni tudjuk a járást, karok-, kezek mozgatását. Megszüntethetjük a szédülést és egyéb mozgáskoordinációs bizonytalanságokat.
  •  Az érzőideg végződések: nyomkodásával, masszírozásával javíthatjuk a hőt, tapintást, fájdalmat, izomfeszülést és az íz érzékelését.
  •  A környéki idegek: ingerlésével a gerincvelőben és az onnan kifelé, áramló információkat továbbító idegrost-kötegekre leszünk kiváló hatással. Ezáltal stabilabbá válik a törzs és a végtagok.
  •  A mozgató idegvégződések: ingerlésével, masszázzsal a központi idegrendszert stimuláljuk, ezáltal összehúzódásra késztetjük az izmokat. Így normalizáljuk az izmok tónusosságát.
Orvosi gyógymasszázs során alkalmazzuk a kötőszöveti és szegment masszázst is, ami rendkívül erős hatással bír a szervezetre nézve, a gerincből kilépő idegpályák, lehetővé teszik, hogy dörzsöléssel és intenzív pontnyomásokkal stimulálni tudjuk a szervek, és az idegrendszer működését, ami által erősödik az immunrendszer és általa az izomműködés, az egészséges mozgás, járás, stb.


Orvosi gyógymasszázs célja SM betegeknél
  •  A mozgásszervi funkciók megőrzése és javítása mobilizációs gyakorlatokkal kiegészítve
  •  Passzív kimozgatással az ízületi mozgásterjedelem növelése, fájdalom csökkentése
  •  A flexibilitás növelése, az izmok, inak, fascia hüvelyek nyújthatósága
  •  Az izmok maximális erőkifejtésének elérése
  •  Izomatrófia és inszufficiencia megelőzése
  •  Különböző eredetű kontraktúrák megelőzése és célzott oldása
  •  Az izmok mozgással szembeni ellenállásának csökkentése és a szöveti sérülések kivédése
Pszichés – lelki folyamatok SM betegeknél
Betegvizsgálat során rengeteg funkcionális, manuális és pszichés folyamatot kell figyelembe vennünk. SM betegeim többségénél tapasztaltam depressziót illetve pánikbetegséget is, ezért nélkülözhetetlen a pszhiés, lelki terápia párhuzamosan a kezelések alatt is. Gyógymasszőri praxisom alatt lényegesnek bizonyult, hogy ne csak manuális téren legyek tapasztalt és szakképzett, hanem a betegségek pszichés és lelki oldala mögé is lássak egyben.
Sokkal hatékonyabb a felépülési folyamat, ha törődünk a beteg lelki oldalával is.
Pszichés változások
  •  Demencia: lassú folyamat, melynek kialakulása a testi tünetek hosszabb fennállása után jelentkezik, így a kedélyállapot szélsőségesen változékony (kognitív zavarok). Az emlékezés és az ítélőképesség gyengülése jellemzi. Az intellektuális teljesítmény lassul, nagyfokú kritikátlanság jelentkezik.
  •  Affektuszavar: általában túlérzékenység, ingerlékenység, indulatosság, hangulati és érzelmi labilitás érzékelhető.  •  Depresszió: lényegesen gyakoribb, mint az eufória.
  •  Eufória: a betegség be nem látása, amelynek ismerete fontos a terapeuta munkája során, nagymértékben akadályozhatja a beteg aktív együttműködését, bevonását a kezelésekbe.
Azt tapasztaltam, hogy az SM betegségben szenvedők, a betegség megjelenése előtt is rendkívül szenzitíven reagáltak a stresszre. Ezért nélkülözhetetlennek tartom, hogy teljes mértékben oldjuk a páciensben a stresszt illetve támogatnunk és segítenünk kell, hogy elsajátítsák önmaguk által is a stresszoldást, ami által megelőzhető a további állapotromlás.
A rendszeres kezelések és kommunikációs, lelki terápiával néha azt tapasztalom, hogy 80 százalékos javulást érünk el a betegeknél a többi terápiás eszközzel együtt.


Forrás (Farkas Lehel - okleveles gyógymasszőr) lektorálta: Dr Árki Ildikó