Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szklerózis multiplex – van gyógyszer?

2015.04.02


Némelyik szívgyógyszer és antidepresszáns hatékony lehet a szklerózis multiplex kezelésében - vélik brit kutatók, akik nagyszabású klinikai vizsgálat keretében vizsgálnak már forgalomban lévő készítményeket.


A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerület átvitel, látási, érzékelési, motoros és esetenként pszichiátriai problémákat okozva. A betegségnek több megjelenési formája van, előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek (visszaeső típus), vagy folyamatosan súlyosbodnak (progresszív típus).

A jelenleg alkalmazott készítményekkel csupán a visszaesések gyakoriságát és súlyosságát tudják befolyásolni, de nem képesek megállítani a kórfolyamat előrehaladását - olvasható a BBC hírei között.

A University College London (UCL) és az Edinburghi Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a már forgalomban lévő antidepresszánsok, szívgyógyászati és neurológiai készítmények között akadhat olyan, amely hatékony lehet az SM esetében is, csak soha nem próbálták ki ezeket szklerózis multiplexben.

A vizsgálatban több mint 400 beteg vesz részt, három hatóanyagot tesztelnek: a szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelésére szolgáló amiloridot, a depresszió terápiájaként elterjedt fluoxetint, valamint a motoros idegek megbetegedésénél alkalmazott riluzolt. A hatóanyagokat egy előzőleg végzett gyógyszerkutatás alapján választották ki, amely kimutatta e készítmények idegsejt védő hatását.

A University College London és az Edinburghi Egyetem kutatói remélik, hogy a vizsgált készítményekkel lelassítható a betegség súlyosbodása. "Olcsó gyógyszerekről van szó, ezeket a készítményeket más javallatok alapján betegek milliói szedik világszerte. Az aszpirin is eredetileg fájdalomcsillapítóként terjedt el, jelenleg pedig az agyi érkatasztrófa, a stroke megelőzésének és kezelésének egyik hatékony eszköze" – mondta a UCL kutatója. 

BBC News

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.