Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szklerózis multiplex: félelmetes adatok érkeztek

2013.10.07

 Már 2,3 millió szklerózis multiplexes beteg él a világon, számuk tíz százalékkal növekedett az elmúlt öt évben – mutatta ki a betegségről szóló atlasz. Észak-Amerikában és Európában a leggyakoribb a kór, százezer lakos közül 140, illetve 108 a beteg, míg Afrika Szaharától délre fekvő országaiban csupán 2,1. Az atlasz adatai alapján Magyarországon százezer lakosból 176-ot sújt a betegség.

A világ minden táján felbukkan a testet legyengítő, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség, amely kétszer annyi nőt érint, mint férfit. Gyakorisága azonban erősen eltérő képet mutat – derült ki a Nemzetközi Szklerózis Multiplex Társaság 2013-as atlaszából.

Kiderül az atlaszból, hogy Dániában és Svédországban a legmagasabb az arány az európai államok közül, Argentínában pedig több a szklerózis multiplexes páciens, mint Dél-Amerika északabbra fekvő országaiban.

A felmérés szerint jelentősen emelkedett a betegség felismerésére és a betegek kezelésére képzett egészségügyi dolgozók száma, a vizsgálatokhoz használt mágneses rezonanciás képalkotó készülékek mennyisége megduplázódott a feltörekvő országokban. Nagy egyenlőtlenségek mutatkoznak azonban a kezelésre adott gyógyszerek szempontjából. Az utóbbi években sokat fejlődött a szklerózis multiplex elleni gyógyszerek kutatása, különösen az új, szájon át szedhető orvosságok bevezetésével, ezek a készítmények ugyanis hatásos alternatívái az injekcióval beadott korábbi szereknek. Az utóbbiak közül két gyógyszerhez ingyenesen juthatnak hozzá a betegek a fejlett országokban, az alacsony jövedelmű országok kormányzati programja azonban nem támogatja e készítményeket.

Forrás: MTI

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.