Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szklerózis multiplex-klinika J.K. Rowling adományából

2013.10.08

 

Megnyílt a J.K. Rowling tízmillió fontos adományának segítségével létrehozott klinika kedden az Edinburgh-i Egyetemen.

 

Az intézményben szklerózis multiplexben (SM) és más idegrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek kaphatnak kezelést, és az ezekkel kapcsolatos kutatásokat végzik.

Az Anne Rowling Regeneráló Neurológiai Klinikát Anna brit hercegnő, az Edinburghi Egyetem kancellárja adta át hivatalosan.

A klinikát a Harry Potter regényfolyam írónőjének édesanyja után nevezték el, aki 45 esztendősen hunyt el szklerózis multiplex következtében - írta a BBC News online híradásában.
Az intézményben a neurodegeneratív betegségek kialakulásának lelassítását célzó kezeléseket kaphatnak a betegek. Az egészségügyi központ szklerózisos, motor neuron betegégben, Huntington-kórban, Parkinson-kórban szenvedő, de autista és az Alzheimer-kór korai fázisában lévő pácienseket is fogad.

Rowling köszönetet mondott mindazoknak, akiknek segítségével a klinika megvalósulhatott. Kiemelte: nagyon büszke arra, hogy láthatta felépülni a központot, amely a páciensek, az orvosok és a kutatók igényeit is teljes mértékben kielégíti.

Sziddharthán Csandrán neurológus professzor, a klinika társigazgatója kifejtette: azoknak a pácienseknek, akiket az intézmény kezel, arra van szüksége, hogy minél jobban késleltessék, megállítsák, ideális esetben visszafordítsák betegségüket. A klinika úttörő szerepet akar vállalni az tudományos és innovatív klinikai kutatásban.

"Csak ezeknek a pusztító betegségeknek a hátterében lévő biológiai folyamatok jobb megértésével határozhatjuk meg a potenciális terápiák új céljait, és vethetjük őket klinikai próbák alá" - tette hozzá a professzor.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.