Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudományos szenzáció

2014.01.30

 

Tudományos szenzáció lehet: baktérium okozza a szklerózis multiplex betegséget?

 

 

Egy ételmérgezést okozó baktérium toxinja összefügghet a szklerózis multiplex (SM) idegrendszeri betegség kialakulásával - derült ki egy új amerikai kutatásból.

 

Tudományos szenzáció lehet: baktérium okozza a szklerózis multiplex betegséget?
Egerekkel végzet laboratóriumi kísérleteket a Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatócsoportja, és felfedezték, hogy a Clostridium perfringensnevű baktérium egy ritka törzse az SM-hez hasonló károsodást okoz az állatok agyában - tudósított a BBC az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kongresszusán ismertetett kutatásról.

A kutatócsoport egy korábbi tanulmányában egy SM-ben szenvedő fiatal nő szervezetében azonosította a baktérium toxint termelő törzsét.

Még jelenleg sem tudni pontosan, mi okozza ezt a számos zavarral járó idegrendszeri betegséget, ám valószínű, hogy mind genetikai, mind környezeti tényezők szerepet játszanak a kialakulásában. Magyarországon mintegy 8-10 ezren, a világon több mint 2 millió ember szenved a kórban.

 

A talajban és a nem kellően feldolgozott élelmiszerben előforduló C. perfringensnek több törzse van. Ha embert fertőz, az általában az ételmérgezés tüneteivel - gyomorgörccsel és hasmenéssel - jelentkezik, és egy-két nap alatt elmúlik. Igen ritkán úgynevezett gázgangrénát, a végtagok üszkösödését okozhatja.

A baktériumnak az a törzse, melyet az amerikai kutatók emberi szervezetben először azonosítottak, olyan toxint termel, amely a véráramon keresztül az agyba kerülhet.

A rágcsálókkal végzett kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy a toxin bejutott az állatok agyába, és ott elpusztította a myelintermelő sejteket. A myelin, az idegsejteket szigetelő velőshüvely sorvadása a szklerózis multiplexes betegeknél megfigyelt igen jellemző károsodás.

Jennifer Linden, a kutatás vezetője szerint a felfedezés azért jelentős, mert ha bebizonyosodik, hogy a szóban forgó méreganyag (ún. epsilon toxin) váltja ki az SM-et, akkor egy ellene kifejlesztett vakcina talán megállíthatja vagy meg is előzheti a betegség kialakulását.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Magyarkeszi

(Gosztola Lâszló, 2014.02.05 17:15)

Jónapot ! Èdesanyàm màr 16 éve ebbe a betegségben szenved sajnos ! Remélem hogy sikerül a gyogyszer mert azt szeretném hogy meggyogyulna !