Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új gyógyszer a szklerózis multiplex kezelésében

2012.09.28

A BG-12 munkanévre hallgató szer megfelezte a kétéves kiújulási arányt - olvasható a New England Journal of Medicine legújabb számában.

A szer tesztelésével két klinikai vizsgálat is foglalkozott, melyben a tablettát naponta kétszer kellett bevenni. A BG-12 egyrészt lassította a betegség rosszabbodását, másrészt különbség adódott a placebóval kezelt csoporthoz képest: a visszaesés a gyógyszeres csoportban 44 százalékos volt, szemben a placebo 51 százalékával. Dr. Robert Fox (Mellen Központ, Cleveland Klinika) szerint a szer jól tolerálható, és biztonságosnak tekinthető, vagyis nem kell járulékos fertőzésekkel, vagy rosszindulatú daganatos betegségekkel számolni.

A szklerózis multiplex egy autoimmun hátterű betegség, melynek során az immunrendszer a központi idegrendszerben lévő idegrostok ellen fordul, a fő tünetek az agyat, a gerincvelőt, és a látóideget érintik. Jelentkezhet fáradtság, lábbénulás, egyensúlyzavarok és koordinációs problémák, a húgyhólyag, vagy a bél rendellenes működése, látászavarok, fájdalom, vagy akár teljes bénulás is. Az esetek 85 százalékában romló és javuló fázisok váltják egymást, a részleges felépülés mellett azonban a tendencia a fokozatos rosszabbodás felé mutat.

Az amerikai kutatók vizsgálatában 359 beteg szerepelt, akik naponta kétszer a BG-12 240 milligrammos adagját vették be, 345 esetben mapi háromszor alkalmazták a szert, 350-en glatiramer-acetát nevű (kereskedelmi forgalomban már kapható), a szklerózis multiplex kezelésében használt injekciót kaptak, míg 363-nál placebo kezelést alkalmaztak. A BG-12 eredetileg a pszoriázis (pikkelysömör) gyógyítására fejlesztették, mely egy szintén autoimmun alapú bőrbetegség. Az éves kiújulási arány a BG-12-t napi kétszer szedőknél 22 százalékos, háromszori alkalmazás mellett 20 százalékos volt. A glatiramer-acetát esetén a kiújulási arány 29, a placebo mellett 40 százalékosnak bizonyult.

A második vizsgálat esetén 410-en napi kétszer, 416-an napi háromszor szedték a BG-12-t, míg 408 esetben alkalmazták a placebót. A kiújulás az első csoportnál 17, a másodiknál 19, míg a placebónál 36 százalékos volt. A progresszió az első csoportnál 16 százalékosnak, a másodiknál 19 százalékosnak, míg a placebónál 27 százalékosnak bizonyult. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) döntése a BG-12 szklerózis multiplexben való felhasználásáról év végére tehető.

 

Forrás: betegszoba.hu